Tips Membeli Telefon Bimbit, Laptop dan Sebagainya

 
Info @ S.H.E
Hmm, ni ada beberapa tips berdasarkan pengalaman saya sendiri yang saya ingin kongsi dengan umum.. Bagi sesiapa yang rasa / mengidam  nak beli HP baru  tu, anda dinasihatkan mengenalpasti beberapa tips2 yang diberikan ini.. Sebab, semua ini perlu demi mengelakkan anda ditipu oleh penjual yang tidak bermoral..


Tips:
1. Kenalpasti tempat atau lokasi pembelian HP anda

Contohnya, di KL ni, ada banyak tempat untuk kita membeli HP.. Seperti di  Sungai Wang, Lowyat, Kotaraya dan Pertama Complex.. Korang kene la bijak memilih tempat2 jualan HP di tempat korang.. Kerana, berdasarkan pemerhatian  saya, tempat2 yang lain menyajikan harga HP yang berlainan.. Tapi korang kene hati2 jugak, tempat yang murah tak semestinya bagus.. (Contoh di Pertama Complex, harga HP disitu memang murah, namun kebanyakkan rakan2 saya cerita yang disitu jual HP rekon, dan bile rosak Syarikat tidak akan / tidak mahu tanggung walau masih dalam warranty) ..
## So, korang kene bijak dan banyak bertanya orang.. Jangan bodoh sombong dan berani  tak bertempat..



2. Ini salah satu memilih Tips kedai yang “meyakinkan”:

a) Ramai pengunjung.
b) Tempat tetap:
     - Pilih kedai yang shop-lot.
     - Jika ingin membeli di tepi2 koridor shopping complex, pastikan anda betul2  yakin.
c) Penjual yang boleh berkerjasama (tak sombong bila bertanya)



3. Kenalpasti dan pilih HP baru anda.

 Terdapat pelbagai cara untuk anda memilih model2 HP kesukaan anda.
a) Bertanya kepada kawan2 yang lebih arif @ yang selalu menukar HP.
b) Cuba dan lihat HP rakan2 anda yang sedia ada.
c) Survey HP dipelbagai pusat2 beli belah. (dapatkan pamphlet HP)



4. Kenalpasti ciri HP yang anda ingin beli.Sebelum memilih pelbagai jenis HP yang terdapat dipasaran, anda hendaklah menetapkan ciri2 pilihan yang anda inginkan seperti:


a) Jenama dan Model
b) Tahun / Market status
c) Set HP Original / set AP (Sila berhati2 dengan set HP recon)*SHE tak jual RECOND*
d) Kos / Harga
 e) Kelebihan HP
     - Camera (Berapa megapixel), 
     - Screen Display (Colour atau x),
     - Ciri Hiburan (Poliphonic, True tone, Radio, pemain video dan MP3), 
     - Memory (Build-in atau card),
Design*, 
     - System telefon, 
     - Bluetooth, Infrared, JAVA, WIFI, EDGE, 3G, dan USB port


"Design lawa tidak semestinya HP tu bagus, utamakan yang pertama :)"

Sebelum anda membeli, anda dinasihatkan supaya berjalan2 seketika. Buat lah apa2 alasan seperti ingin mengeluarkan wang di ATM dan sebagainya. Rasional dari tindakan ini ialah:

1. Anda boleh men-survey model HP yang sama di kedai lain.
2. Mungkin anda dapat melihat model yang lebih bagus dari pilihan anda tadi.

Jika ini berlaku, jangan datang semula ke kedai yang anda pergi tadi. (Pastikan anda 
tidak membayar deposit dahulu atau meninggalkan barangan anda)..


dan Tips Terakhir  anda boleh melihat skru pada telefon anda sebagai tanda terakhir untuk memastikan  ianya bukan tiruan CHINA, Nokia mestilah menggunakan skru kepala bintang bukan fhilip..




## Tips yang di beri adalah as a guide sebelum nak beli handphone.. Cadangan?? Bantahan?? Leave Ur Comment Here !



19 comments:

SRenungan said...

nice info..tq

Anonymous said...

good job mr mike...sentiasa macam ni la blogger yang ingin maju ke hadapan..cuma ada teguran sedikit, harap perbaiki ejaan biar penggunaan nahu bahasa itu tepat. teruskan usaha anda!

S.H.E said...

Ahsanta!!=)
memang byk informasi..sokongan dari followers & kwn2 akan byk membntu blog ini trus berjaya...sama-samala memberi sokongan...Man Jadda Wajada ~

S.H.E said...

@Anonymous:

thanks for ur eyes catching..

kami masih berusaha dan tak akan pernah berhenti..

Miecyber said...

Tips yang bagus banget, makasih sobat....

THE SPIRIT OF RACHEL CORRIE

Anonymous said...

dear tauke SHE, buat artikel baru dlm blog ni tentang term seperti 'android' dan lain-lain..mungkin tak semua orang tahu apa kelebihan dalam setiap spesifikasi yang terdapat dlm handphone pelbagai jenama...hope to read it in your blog! TQ

S.H.E said...

@Miecyber

sharing is caring.. bro, any tips??
u can share here :)

S.H.E said...

@Anonymous

dear Pemilik Anonymous, insyaALLAH.. kami di S.H.E sentiasa update page dan concern terhadap permintaan / kehendak pengguna..

sis,, agak2 bila nak grab handphone?? :)

Anonymous said...

kenapa model X2-01 harganya murah, fungsinya terhad ke? boleh komen dan sudi ulas?

Anonymous said...

antara model E7, X2-01, C5-03 dan C3 mana yang berbaloi dari segi kegunaan, ketahanan dan long term value? please advise TQ

S.H.E said...

kalau Sis nak tahu, ni la spec untuk Nokia X2-01:

Colour : Red, Deep Grey, Silver, Lilac, Azure
Connectivity : GPRS, EDGE, Bluetooth, USB
Entertainment :
- MP4/H.264/H.263/WMV player
- MP3/WAV/WMA/AAC player
- FM Radio
Memory : Internal : 55 MB, 64 MB RAM, 128 MB ROM
Camera : VGA, 640x480 pixels
Messaging : SMS, MMS, Email

Function yang terhad, S.H.E syorkan C3, sesuai dgn Sis, wane pink pun ade & fungsi lg byk, Ni Spec utk C3:

Colour : Salte Grey, Hot Pink, Golden White
Connectivity :
•GPRS
2.0 mm Charger Connector
•Bluetooth version 2.1 with Enhanced Data Rate
•Support for local synchronisation
•High-Speed USB 2.0 (micro USB connector)
•3.5 mm AV connector

Entertainment : MP3, Radio, video recording, Game
Memory : Internal : 55 MB, Memory card slot,up to 8GB
Memory expansion : up to 1,000 entries, Photocall
Camera : 2 Megapixels (1600 x 1200 pixels), Video : 2 megapixel
Messaging : SMS, MMS, Email, IM, audio messaging, Windows Love Messenger

S.H.E said...

kalo sis berminat grabla satu dan jgn lupa update, sis boleh juga klik di 'Jualan telefon' > 'Pictures'

Bolehla pilih mana satu yang sis berkenan =)

taliff said...

Info baik, tambah Ilmu kt cne~~

S.H.E said...

@taliff

jom share ilmu lg :)

cemomoi said...

dengo crita ada yang terkena, beli lapto baru tapi wayar dala dorang sambung-sambungkan.. cover je baru isi perut semua yang seken

cemomoi said...

dengo crita ada yang terkena, beli lapto baru tapi wayar dala dorang sambung-sambungkan.. cover je baru isi perut semua yang seken

S.H.E said...

@cemomoi

saudara/i beli kat mana tu?? SHE menjamin setiap produk/perkhidmatan yg diberi kepada pengguna spt yg dan mematuhi rules yg terkandung dalam Akta Syarikat 1965..

kami beroperasi sepenuhnya di KL..
boleh berhubung terus dgn kami jika ada kelapangan.. terima kasih :)

Syahirah Suhaili said...

wah..bagus nyer informasi nie..hehe..sangat berguna kepada pembeli..hehe..adiela baru tau yang tips yang last tu.. :D

S.H.E said...

@Syahirah Suhaili

most appreciate if u can share any tips with us.. kami juga jual handphone.. boleh cuci2 mata juga sis =)

Fill the Form

Order Form / Enquiry Form - Borang Tempahan / Pertanyaan
Name:
Email Address:
Contact Number:
Delivery Address:
Product Name:
Mode of Payment:
Other (please be specific):
Put a website form like this on your site.