+ Tips Menjaga Hayat Bateri Handphone +

To all lovely readers and customers;
source : Mr. Google

Korang pernah alami benda ini tak??

A: sis, macam mana nak jaga bateri handphone??

B: ada tak cara nak panjangkan hayat bateri handphone, tuan tanah??
C: bro, bateri handphone gua cepat je habis, macam nak protect benda ni?? habis duit gua kalau tiap2 bulan kena beli bateri baru.. tolong gua, bro !

Kalau ada, boleh la cuba try test tips berikut;

1) Full charge untuk handphone baru,sebelum tu pastikan guna bagi habis dahulu baru charge "jangan terus charge"..first charge normally 8 jam, tapi bergantung kepada model.. bagi handphone tu bermesra dengan arus elektrik, then nak guna 80 jam pun tak ada hal..(tapi apapun jangan charge sebelum bateri benar2 habis)

2) OFF handphone ketika men-charge.. ketika handphone ON, arus elektrik yang keluar masuk akan merosakkan molekul dalam bateri bateri akibat daripada penambahan beban pada proses kimia dalam bateri.

3) Elakkan bateri handphone kena haba.. jangan letak diatas TV, atau di tempat2 yang mengeluarkan haba..guna "sunblock" as a protection kalau tak nak kulit korang bertukar warna.. assume handphone ni pun ada perasaan juga, ok?

4) Tutup suis bila bateri fully charge.. untuk elakkan komponen2 lain dalam handphone turut rosak.

5) Fakta !!
- jangka hayat bateri handphone bergantung kepada cara penggunaan korang.. BUKAN bahan
  yang digunakan dalam pembuatan bateri handphone.. jelas?
- jangka hayat bateri lithium adalah 2-3 tahun. 

6) Panduan membeli bateri:
 - bateri mempunyai grade yang tertentu:
     O   : ini grade untuk bateri original - kebiasaannya mahal & memang tahan lama
     AA : ini grade teratas dalam kategori local - kebiasaannya harga dalam lingkungan rm20
              ketahanan lama lebih kurang ORI.
     AAA, A, B, C : ini grade cap ayam..hahaha - murah giler dalam lingkungan RM10 jer
                           ketahanannya ikut nasib..adakalanya tahan lama dan adakala seminggu je

so korang sebagai pengguna, pandai2lah memilih bateri yang terbaik sebelum membeli..Saya selalunya menggunakan bateri grade AA saja..ianya murah dan tahan lama, selama saya pakai memang puas hati...hahaha ada tips lain? boleh kongsikan dengan kami @ Shatir Hanzalah Enterprise.. 


p/s: Kami juga menjual bateri handphone.. agak2 bateri handphone korang dah nak expired, grab now.. contact us via emel / msg or call Mr. Anuar Affandy 012-5750520.. =)






9 comments:

Miecyber said...

Tips yang bagus,makasih sobat..

Hotel Gantung

S.H.E said...

@Miecyber

kongsikan tips anda juga di sini, sobat.. =)

fatenalina said...

eh, ha'ah boleh..tak perasan kat atas..biasanya kat bawah..HEHE..

no 5)
-cara penggunaa handphone tu mcm mana pulak..?!

Mohd Ridhuan said...

tips yang berguna...

Aida Omar said...

tips yang bagus nie..
terima kasih S.H.E
bab2 bateri nie selalu amek mudah..hehe

S.H.E said...

@fatelina

cara penggunaan spt jgn gayut / msg sambil charge handphone.. ni salah satu contoh, ada byk contoh lagi.. =)



@Mohd Ridhuan

bro, u can share tips here.. =)



@Aida Omar

thanks sis.. u can share tips here.. =)

najihatussolehah said...

good tips..

amranaiman said...

tips berguna bagus22 :D

Anak Wak Mail said...

saya baru beli charger cap ayam..ada effect tak kat bateri kalau pakai charger cap ayam??

Fill the Form

Order Form / Enquiry Form - Borang Tempahan / Pertanyaan
Name:
Email Address:
Contact Number:
Delivery Address:
Product Name:
Mode of Payment:
Other (please be specific):
Put a website form like this on your site.